Joe Bell om overgangen:

– En del av planen for min karriere

Joe Bell har vunnet sin siste duell som Vikingspiller. Nå sier han farvel til fansen via Vikingpodden.no.

Joe Bell har forlatt Viking og er nå lagkamerat med Henrik Heggheim i danske Brøndby. Overgangen ble bekreftet sent på danskenes deadline day. Tilbake i Stavanger sitter skuffede supportere som spør seg hvordan dette kunne skje. Vikingpodden har fått en eksklusiv mulighet til å ta en prat og stille spørsmålene videre til Joe Bell som for tiden befinner seg på treningsleir med sin nye klubb. Joe ønsket å besvare Vikingpoddens spørsmål skriftlig i form av et brev til fansen. Det kan du lese i sin helhet på originalspråket her.

Var innstilt på å fortsette i Viking

Det har vært noen innholdsrike døgn for den unge New Zealandske midtbanespilleren. På landslagsoppdrag i Emiratene ble det noen hektiske timer på deadline day før han til slutt skrev under for sin nye klubb. Bell forteller at det har vært noen travle dager med reising, telefoner og mye som skal ordnes, men at det var godt å møte sine nye lagkamerater for første gang onsdag 2. februar. – Det er selvfølgelig mange nye ting jeg må tilpasse meg og nye lagkamerater jeg må lære å kjenne, men det er spennende tider.

Interessen og budet fra Brøndby ble kjent for allmennheten på ettermiddagen mandag 31. januar. Bell har naturligvis visst om interessen noe lengre, men så for seg at det skulle bli mørkeblå drakt en stund til. – Da deadline day startet var jeg egentlig veldig klar for å møte opp på Vikingtrening etter landslagssamlingen, men 24 timer senere var jeg Brøndby-spiller, forteller Bell. Han beskriver 31. januar som en “virvelvind” av en dag som til slutt endte med en ny mulighet i et enda et nytt land.

– Den rette muligheten for meg

22-åringen ser på Brøndby som det perfekte neste steg: – For meg har dette vært planen siden jeg forlot New Zealand for fem år siden. Brøndby IF er en prestisjetung klubb med en sterk historie. Det er det perfekte neste steget i min fotballkarriere. Jeg er utrolig takknemlig overfor Eirik Bjørnø og Erik Nevland for at de tillot meg å fortsette på min vei videre.

Da overgangen ble bekreftet sent mandag kveld var det nok mange som satt med et såret mørkeblått hjerte. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Noen var lei seg, de fleste skuffet og noen direkte sinte. Mediene meldte at Bell hadde ønsket denne overgangen sterkt og derfor nærmest hadde lagt press på Viking for å få lov til å forlate klubben. På spørsmål om dette svarer han: – Dette var en mulighet jeg ønsket å gripe med tanke på min videre karriere. Jeg fikk løfter fra klubben da jeg signerte at jeg skulle få lov til å gå videre når den rette muligheten kom, og det gjorde den nå. For meg er Brøndby den rette muligheten.

Sett utenfra kan man argumentere for at alle kan være tjent med å fortelle til media at spilleren selv har ønsket en overgang. Viking kan lettere “selge inn”/forsvare salget overfor egne supportere og Brøndby-fansen liker å høre at en spiller har et sterkt ønske om å komme til deres klubb.

Bell med ball.

Et steg opp

For mange nordmenn blir Brøndby sett på som et for lite steg for en av Eliteseriens beste spillere. Ser man på tallene er det, dessverre, unektelig et steg opp. Brøndby er regjerende mestere i Superligaen, spilte gruppespill i Europa League høsten 2021 og har solgt spillere for over 130 millioner kroner bare i januar (ifølge transfermakt). Til klubber i bl.a Serie A, Bundesliga og MLS. I og med at de nylig solgte sin viktige midtbanespiller Morten Frendrup til Genoa er det nærliggende å tro at Bell vil gå inn og spille en viktig rolle på direkten for en klubb som er på skuddhold til ligatittelen. Gjør han det like godt i København som i Stavanger er det store sjanser for at veien er kort til en enda større klubb og liga.

Sånn sett er historien om Joe Bell og Viking en suksesshistorie som Viking kan være fornøyd med, og som kan brukes når de skal selge seg inn til unge lovende spillere som ikke er siddiser. Bell fortalte selv, i Vikingpoddens episode #38, at dette var viktig for han da han tok valget om å signere for Viking før 2020-sesongen. Da hadde Viking bl.a nettopp solgt Kristian Thorstvedt til Genk. Vi må huske at Viking hentet Bell så og si gratis og kan få opp mot 20 millioner om alt klaffer.

Bli bedre kjent med Joe Bell i Vikingpoddens episode 38

Så håper vi i Vikingpodden at Viking nå tar steg som klubb som gjør at ingen unge spillere ser på en overgang til Danmark som et steg opp fra Viking. Fortsetter Viking utviklingen og kvalifiserer seg til gruppespill i Europa jevnlig – noe vi håper og drømmer om – vil vi kanskje kunne slippe å se denne typen overganger til mindre europeiske ligaer i framtiden.

Norges beste supportere

Selv om han er fornøyd med å ha signert for Brøndby og optimistisk med tanke på hva fremtiden bringer, er Joe klar på at det er trist å forlate Viking, Stavanger og det han beskriver som Norges utvilsomt beste supportere: – Jeg kan ikke få takket Vikingfansen nok for den enorme støtten dere har gitt til meg og klubben de siste to årene, lyder det i Bells avskjedsbrev (som du kan lese i sin helhet her). Dette er også noe han har snakket lidenskapelig om under tiden sin i Stavanger. Han tilegner en stor del av æren for Vikings suksess til fansen. Trøkket fra en fullsatt SR-Bank Arena vil han aldri glemme. Han trekker også frem sesongens siste kamp i Tromsø: – Et av mine kjæreste minner kommer til å være å gå ut til et hav av supportere i blått og hvitt som lagde så mye lyd det knapt er mulig at 500 mennesker kan lage.

Joe Bell er takknemlig for å ha vært en del av Viking.

I tillegg til supporterne er det også trist å forlate lagkameratene, beskriver Bell. Det har vært to tøffe år langt hjemmefra. Før han møtte familien sin i USA i desember 2021 hadde han ikke truffet familien sin siden han signerte for Viking i januar 2020. Bell beskriver Vikingspillerne som en spesiell gruppe og at de har vært som en familie for ham. Han føler seg trygg på at fansen ikke trenger å frykte at de mørkeblå vil slite med å erstatte ham: – Jeg vet, basert på spillernes tilnærming til fotballen og lidenskap for klubben, at det vil bli enda et år med suksess.

Takk!

Han retter også en stor takk til Vikings trenerduo for deres viktige rolle i hans utvikling som fotballspiller. – Uten dem ville jeg aldri vært der jeg er i dag. Bell beskriver Batty og Jensen som to fantastiske trenere med en dyp og inderlig lidenskap for klubben.

Joe avslutter sin skriftlige hilsen med å takke Vikingfamilien for alle de gode minnene han tar med seg videre.

Vikingpodden vil til slutt benytte anledningen til å takke Joe for to fine år i Vikingdrakten og ønske ham lykke til i Brøndby.