Intervju med Henrik Heggheim

Det er gått et halvt år siden Henrik Heggheim pakket snippesken og vendte snuten mot København. Den unge midtstopperen har gjort sine saker godt og blitt fast inventar i Brøndbys startellever. Lars fra Vikingpodden var tilstede da de gule og blå spilte sin første hjemmekamp i vårsesongen og 20-åringen ble matchvinner da han stanget inn 1-0 på et innøvd cornertrekk. Et par dager etterpå tok vi en prat med Henrik på en café i København. Samtalen handlet om Viking, overgangen til Brøndby, starten i ny klubb og litt om framtiden.

Henrik Heggheim forteller at han trives godt i København. «Det er jo en skikkelig storby. Det er samtidig greit at det er nære hjemme og at det ikke er de store kulturforskjellene. Det er mye å gjøre og en kjekk by å bo i», forteller han på spørsmål om hva som er det beste med å bo her. Når han får spørsmål om det er noe han savner med Stavanger svarer han: «Jeg liker jo veldig godt Stavanger og skal nok tilbake der, ja – det er det ikke tvil om. Det er veldig gøy å bo her, men hvis jeg har mulighet så drar jeg jo hjem. Det er veldig greit at det er lett å komme seg hjem». Som siddisen han er, ser han naturligvis fortsatt Stavanger som hjem og har gjerne ikke rukket å savne så alt for mye enda. Men… vi tar det viktigste først, nemlig Viking:

Viking

Du følger vel med på Viking?

«Absolutt! Jeg har til og med sett pre-season kampene».

Hva synes du da?

«Det har sett bra ut i noen kamper i alle fall. Det blir en spennende sesong.»

Hvordan tror du det ender?

«Jeg tror i alle fall de får topp tre igjen. Men nå ser jo Bodø/Glimt fryktelig sterke ut fortsatt, synes jeg. Det er nok de som er den største konkurrenten, men Viking skal absolutt kunne blande seg inn oppi der».

Henrik hadde kapteinsbindet i cupkampen mot Staal

Hva med cupen? Cupen sparkes i gang 12. mars og Henrik mener Viking skal ha gode muligheter der. Hadde det ikke vært for at Brøndby spiller sluttspill i hjemlig serie (mer om det senere) ville han absolutt tatt turen til en eventuell cupfinale. Det er selvfølgelig en bonus at Heggheim sannsynligvis vil få en eventuell medalje fra cupen 2021. Midtstopperen var blant annet kaptein da Viking slo ut Staal Jørpeland i 1. runde av cupen 25. juli 2021. Han var også delaktig da Djerv 1919 ble beseiret i Haugesund uken etterpå.

På spørsmål om hvem som blir den neste som får sitt gjennombrudd for Viking, svarer han: «Nå har jo både Harald Nilsen Tangen og Sebastian Sebulonsen virkelig slått gjennom i fjor. Folk går jo og venter litt på Sondre Auklend. Jeg håper jo for hans del at dette blir hans år. Det hadde vært gøy!»

Henrik har fortsatt kontakt med folk fra Viking. Senest da han fikk sitt første mål på seniornivå mandag 28. februar 2022 fikk han en gratulasjon fra Morten Jensen. I samme melding innrømmer Jensen at de nok burde sendt ham mer fram på offensive dødballer også i Viking. På mer jevnlig basis holder han først og fremst kontakten med de som er på hans alder, som f.eks. Sebastian Sebulonsen som han også treffer på U21-landslagssamlinger. Da han var hjemme i julen spilte han også paddle med Veton Berisha, Sondre Bjørshol og Viljar Vevatne. Hvem som vant får vi nok dessverre aldri vite…

Henrik Heggheim holder fortsatt øye med Viking og kompis Sebastian Sebulonsen

Overgangen

29. august 2021: Henrik Heggheim har akkurat vært med på å slå RBK på SR-Bank Arena. En solid kamp fra Viking. 6 151 tilskuere var tilstede på det som ble den foreløpig siste kampen i vikingdrakt for den høyreiste forsvarsspilleren fra Eiganes. Unggutten visste om at det var interesse for ham fra utenlandske klubber. Hele sommeren var det spekulasjoner, men den siste tiden hadde det vært ganske stille fra kontorene i Jåttåvågen. 14. juli gjestet han Vikingpodden og fortalte at han følte seg klar for å reise ut, uten at det var noe han fokuserte for mye på.

Henrik Heggheim var gjest i VIkingpodden i juli 2021.

Mot slutten av august fikk han høre at Brøndby fulgte med på ham og ville komme og se en kamp på stadion. Litt etter midnatt 30. august fikk Henrik beskjed om at det var kommet et bud som sannsynligvis ville bli godkjent. Det var ikke lett å få sove: «Jeg gikk og la meg med 500 i puls». Klubbene kom til enighet og Henrik dro til København på morgenen. Rett rundt kl 14 var alt i orden og overgangen var langt på vei klar. Kl 14:36 kunne vi lese i Nettavisen: Henrik Heggheim solgt for over 20 millioner til Brøndby. «Det var den mest kaotiske dagen jeg har vært med på, men følelsen da jeg satt på flyet, fikk tenkt litt og visste at alt var i orden, var veldig fin», forteller han. Etter en samling med U21-landslaget var han klar til å fatt på sitt nye eventyr. Med seg på veien fikk han lykkeønskninger fra mange vikingfans på sosiale medier, og han forteller at dette var noe han satte veldig stor pris på.

Tiden i Brøndby

Henrik forteller at han ble tatt godt imot i spillergruppen. «Det er en sykt fin gjeng. Litt sånn som det var i Viking. Godt vennskap. Det var også veldig greit å ha noen nordmenn i klubben. Man bonder jo litt fortere med de». Siddisen mener Brøndby på mange måter minner om Viking. «Det er en klubb som har vært litt nede og som er på vei opp og fram». Forskjellen mellom dansk og norsk fotball, slik Heggheim ser det, er først og fremst tempo og at fotballen spilles på gress. Begge deler er faktorer som gjør at han ser på Brøndby som et steg opp. Ting er også generelt mer profesjonelt i Danmark. Brøndby har blant annet en egen fotograf. Samtidig er det nok mer åpenhet i norsk fotball. “Det er nok litt forskjell. Brøndby er jo også en klubb for folket, men Viking har nok blitt veldig folkelig, som er en veldig god ting”.

Det er tydelig at Heggheim også har blitt en populær mann blant sine nye fans. Gode prestasjoner på banen settes pris på. «Superstar» blir han kalt av en danske som var innom kafeen samtidig som oss. Brøndby-fans utenfor stadion før og etter kamp hadde bare lovord å si om ham. Alle spillere får sin egen «sang» fra supporterne som synges til de som er i startoppstillingen. Da må spillerne løpe bort til de syngende supporterne og dra i gang et rop, uansett om de er midt i en øvelse i oppvarmingen, eller hva som helst «Det er et dødskult rituale», sier Heggheim. Dette gjelder både borte og hjemme. Brøndby-fansen er blant de mest fanatiske i Danmark og gir fra seg godt med lyd hvor enn de drar.

Sydsiden – Brøndbys syngende supportere dekker den ene kortsiden på Brøndby stadion. De lagde godt med trøkk.

Henrik har blitt kåret til månedens unge spiller i Superligaen og leverer stabilt godt for «Drengene fra Vestegnen». Etter en måned fikk han sin første kamp fra start i Europaligaen. Borte mot Lyon. På en stadion med plass til 60 000. Riktignok var det «kun» 25 500 tilstede den kvelden, men det var en stor overgang fra to sesonger med koronabegrensninger i Norge. Etter hvert fikk siddisen mer tillit og har nå spilt seg inn som førstevalg for trener Niels Frederiksen.

For sin egen del forteller Henrik at han synes han har tatt gode steg så langt. Han trekker fram at det er et høyere tempo og høyere nivå på fotballen her. Heggheim er midtstopper til høyre i en trio med kaptein Maxsø ved siden av seg. Det er litt annerledes enn i Viking, men han trives med rollen. Det gir også mulighet for å være mer med framover.

Matchvinner-scoringen mot SønderjyskE 28. februar var 20-åringens første mål på seniornivå, men Henrik forteller at det er en del av spillet han håper å utvikle videre. «Vi spiller med tre bak og de vil bare at jeg skal drive fram. Det synes jeg er kjempegøy! Jeg vil fram i boks», forteller Henrik. Som den moderne stoppertypen han er, er det ikke nødvendigvis susende taklinger og saftige hodedueller som er hans favorittdel av spillet. «Det er gøy å ta med ballen fram. Det er kjekkest å drible», sier han med et godt smil om munnen.

Veien videre

Brøndby er regjerende mestere i den danske Superligaen og ønsker å forsvare tittelen. Foreløpig ligger de gule og blå på en tredjeplass. Det er to kamper igjen før tabellen deles i to og sesongen går inn i en ny fase. De tar med seg poengene fra grunnspillet, og de seks øverste lagene spiller dobbel serie. Det blir første gang for Henrik, og han ser fram til det «Det virker sykt fett! Da får du bare toppkamper hver helg.» Han har naturligvis fått med seg at en eventuell innføring av et lignende system har vært en debatt i Norge, og han ønsker ikke å starte en debatt rundt dette. Han understreker at dette er hans perspektiv som spiller.

På spørsmål om hva han ser for seg videre forteller han at han trives veldig godt og ikke har tenkt så mye på det. Med litt mer graving innrømmer han at det hadde vært kult (og naturlig) å ha mål om en av «topp-5-ligaene». «Det er nok litt lettere å komme seg dit fra Superligaen enn det det var fra Eliteserien… også at jeg får spilt litt Europa her». Etter en litt sur og kald vinter innrømmer Henrik at Italia og Sør-Frankrike ikke hadde vært så dumt.

Når vi nærmer oss timen må Henrik løpe for å rekke sin neste avtale: Et Paddle-oppgjør mellom Norge og Sverige, der han selv og Sigurd Rosted skal forsvare Norges ære innad i Brøndby-troppen. Det blir spennende å følge vikinggutten Henrik Heggheim videre i karrieren. Et vellykket opphold i Brøndby kan også bety klingende mynt i kassen for Viking i form av videresalgsklausul og bonuser bakt inn i overgangssummen. Vi føler oss sikre på at Heggheim snart er klar for enda større klubber og regner med det bare er spørsmål om tid før vi ser ham i landslagstrøyen. Og så satser vi på at han tar noen gode år i Viking mot slutten av karrieren. Takk for intervjuet og lykke til med forårssesongen!!