Joe Bell – et dyrt salg?

Til forskjell fra tidligere år gikk Viking inn i 2022 med en stall der ingen nøkkelspillere hadde forlatt klubben. Fine folk forlot klubben, men ingen av dem som gikk spilte nøkkelroller på banen for Viking. Kan Viking beholde nøkkelspillerne sine er et seriegull absolutt innenfor skuddhold.

Lars, læreren fra Madla, deler sine tanker om det mulige Bell-salget.

Viking posisjonerte seg slik at med et par nyttige signeringer tidlig i vinduet knyttet spenningen seg til hvem Viking ikke kunne klare å holde på. Det var skuffende da Aftenbladet 11.1 kunne fortelle at Joe Bells agenter hadde meldt at de ikke en gang ønsket å motta nytt kontraktstilbud fra klubben. På samme måte som hele 2021 er Joe Bell/apparatet rundt ham gode på å gi et håp om at han likevel kan bli i Viking om ikke det rette tilbudet dukket opp i januar. Se artikkel på Aftenbladet.no.

Det har vært stille rundt Bell i januar. Et framstøt fra Barnsley som visstnok ikke ønsket å gi i nærheten av hva Viking krevde var alt. Det ble skrevet og spekulert om Berisha og Sebulonsen. Berisha-saken utviklet seg til en god gammel overgangssaga med daglige oppdateringer fra Aftenbladets journalister i Marbella. I mellomtiden satt Joe Bell først i koronaisolasjon med familien i USA før han reiste rett til landslagssamling i Dubai.

Det forhandles deadline day, 31. januar 2022, om et mulig salg av Joe Bell til Brøndby.

Med Bodø/Glimts suksess i Eliteserien og Conference League var det lett å drømme om summer som nærmet seg Bergs 40 millioner da han gikk til RC Lens. 24 år med ett år igjen på kontrakten. Høres det kjent ut? Joe Bell, som kjempet med Berg om å være årets midtbanespiller, 22 år, ett år igjen på kontrakten. Begge to er landslagsspillere og begge to dominerende i hjemlig liga.

Forskjellen er at Berg har vist seg god i Europa og i tellende kamper for Norge. Joda, men vår mann har spilt i OL og var en viktig brikke da New Zealand gjorde sin beste prestasjon i mesterskap noensinne. Det burde da være noe? Burde være verdt 20-30 millioner? Selv med 11 måneder igjen av kontrakten…

Det vil naturligvis alltid være trist når gode spillere forlater Viking, men med Bell er det forståelig. Selv om muligheten til å vinne noe og komme seg ut i Europa virker attraktivt for oss supportere sett utenfra. Selv om han er glad i klubben og trives i byen finnes det grønnere jaktmarker andre steder enn verdens nydeligste by. Både sportslig og økonomisk.

Så hvor skulle vår maestro dra? Mannen som har styrt alt fra sin midtbaneposisjon. Eliteseriens vakreste krøller, beste høye gjennombruddspasninger og verdens roligste under press. Det lå i kortene at han skulle ut og ta en av Europas topp fem-ligaer med storm før han (kanskje) styrer midtbanen på Camp Nou.

Så. Etter mange timer uten noe nytt å melde på deadline day kunne Aftenbladet melde at det var aktivitet i Jåttåvågen. Lenge var det ukjent hvilken spiller det var snakk om. Så var det usikkert hvilken klubb som skulle gjøre et varp på overgangsmarkedet. Frankrike? Italia? England? Kunne han nøye seg med Belgia?

Da nyheten om at det var en dansk klubb kom for dagen tror jeg nok det var flere enn meg som satte Pepsi maxen i vrangstrupen. DANMARK? Er det mulig!? Er det Danmark som blir neste steg for Bell? Greit at det har vært mange gode salg fra danske klubber de siste årene, men det har det vel også vært fra norsk eliteserie? Senest ved nevnte Berg til Lens (Ligue 1), Kone (S08) til FC Lorient (Ligue 1), Ceide til Sassuolo i Serie A og Klaesson til Leeds i sjølvaste Premier League.

Okay. Så betaler de vel godt da. Minst 20 mill og videresalgsprosenter. Litt mer enn Viking fikk for Heggheim sommeren 21 … tror jeg mange tenkte. Når vi kan lese at Viking er villig til å gå inn i forhandling ved et bud på 10 mill sank hjertet langt ned i brystet og en skuffelse og fortvilelse bredte seg. Da flere mer eller mindre troverdige kilder meldte at overgangen var nært forestående med en ramme på 14 millioner nærmet det seg faktisk sinne hos undertegnede.

Skuffet over at Bell ønsker å forlate oljehovedstaden, surfeparadiset langs jærstrendene og vakre Tananger til fordel for kongens by og gul og blå drakt. Skuffet over at Viking vil la motoren på midtbanen gå for mindre enn 20 millioner (vi supportere vet jo best hva verdien på våre favorittspillere er…). En smule sint fordi tanken om at Viking nå selger seg ut av gullkampen kom snikende. Viking vil miste gullsjanse, deltagelse i Europa og tilhørende premiepenger (langt over 30 millioner!) når Bell drar. Da kan man regne seg fram til at salget vil koste Viking dyrt.

Sånn kan det være lett å tenke. Med et slik salg har gjengen i Jåttåvågen en jobb å gjøre. Foreløpig har de vist at de kan levere på overgangsmarkedet. Bare se på hvem Viking kjøpte i sommer og hvordan de har gått inn og forbedret laget. Så selv om Joe Bell eventuelt skulle forlate oss de neste timene skal vi vente med å kaste entusiasme og optimisme over bord. Viking har bygget et godt fundament. Joe Bell er en viktig brikke, men ingen er uerstattelig. En god signering, et uventet gjennombrudd fra en ung siddis eller en omskolert ving kan plutselig vise seg å være en vinnende oppskrift for våre mørkeblå. Ingen har bedre forutsetninger for å løse den utfordringen enn Batty og Jensen.

Heia Viking!